• 1,2 kg mączystych ziemniaków
  • 40 dag mielonej wieprzowiny
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 2a0ct 2 cebule
  • łyżeczka oleju
  • po 5 dag słoniny i boczku
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Połowę ziemniaków obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Sok zachować, odstawić w misce na ok. 30 minut. Resztę ziemniaków wyszorować, ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać, 3a6qhjedną podsmażyć na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, dokładnie wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Sok z surowych ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej, zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kolejno kawałki grubości około 2 cm, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepiać, formując okrągłe kluski wielkości małego jabłka. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając 4a4lwwrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu ok. 50 minut od wypłynięcia. Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, wytopić, dodać resztę cebuli, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą.


 


 

Smacznego życzę.

Komentarze   

 
0 #5 BUGS 2006-09-23 20:56
JESTE¦ SUPER , BO LUBISZ PRAWDZIW¡ POLSK¡ KUCZNIE. MI£O, ¯E TWOI BLISCY TE¯ J¡ AKCEPTUJ¡. TAK TRZYMAć.
Cytować
 
 
0 #4 Gość 2006-09-23 20:44
I tak ma byc. Potrawy tego typu powinny znajdować sie w każdej" Dobrej Polskiej Knajpie"
Cytować
 
 
0 #3 franczeska 2006-08-09 09:45
Jeżeli chodzi o kartacze, to moja cała rodzina i ta najbliższa i najdalsza poprostu je UWIELBIA!!! Moja mama na 4 osobową rodzine robi kartacze z 10 kg ziemniaków i znikają w tępie natychmiastowym !!! Polecam !!! Rewelacja !!!
Cytować
 
 
0 #2 Max 2006-07-06 15:37
Warto się poświęcić. A tak naprawdę, nie jest tyle roboty.
Cytować
 
 
0 #1 Gość 2006-05-25 20:43
Troche trzeba poświęciś czasu przy tej potrawie. Ale warto.To danie niby proste ale wykwintne. Powodzenia i smacznego.
Cytować
 

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter