Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp zapieczony w sosie pieprzowym

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia
  • ¼ szklanki sosu pieprzowego
  • ½ szklanki rozpuszczonego masła
  • ½ szklanki tartego żółtego sera
  • sok z cytryny

Sos pieprzowy:

  • 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, biały pieprz


Sposób przyrządzenia:

Przygotować sos pieprzowy. W rondelku podsmażamy na olej pieprz zielony, dodajemy koncentrat pomidorowy, następnie wlewamy rosół i doprowadzamy do wrzenia. Na małej patelni przyrządzamy białą zasmażkę pierwszego stopnia i wlewamy powoli do sosu. Przyprawiamy pikantnie solą i białym pieprzem. Pozostawić w cieple.
Wymieszać sos pieprzowy, majonez, masło, ser. Rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Porcje ryby ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do piekarnika, piec 7 minut. Po tym czasie blaszkę wyjąć z piekarnika, porcje ryby polać przygotowanym sosem i ponownie w3stawić do piekarnika. Zapiec przez 5 minut. Podawać z pieczywem, ryżem itp.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *