• karp,
• jajka,
• pieczarki,
• ser żółty,
• zielona pietruszka,
• mąka,
• sól,
• pieprz.

Przygotowanie:
Karpia należy odfiletować i pokroić. Otrzymane kawałki ryby trzeba posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką.
Następnie rybę smaży się w głębokim oleju na dużym ogniu. Kiedy ryba mocno się zarumieni, zdejmuje się ją z ognia.
Teraz należy przygotować farsz. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki również trzeba pokroić, a następnie usmażyć na maśle.
Kolejny składnik to ser, który ścieramy na drobne kawałeczki. Wszystkie te składniki oraz natkę pietruszki mieszamy i nakładamy na rybę.
Można też nakładać wszystkie składniki po kolei. Należy jednak wówczas pamiętać, że ser żółty musi zawsze znajdować się nad pieczarkami i jajkiem. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy teraz kawałki ryby na przemian z farszem.
Kolejne warstwy doprawiamy do smaku solą i pieprzem, według własnego uznania. Na samym wierzchu kładziemy 1-1,5 cm warstwę gęstej śmietany (najlepiej 30%).
Całość dusimy pod przykryciem w gorącym piekarniku aż do zatopienia się sera i śmietany. Należy wówczas zdjąć pokrywkę i poczekać, aż się zrumieni.

Mieszkam w Zatorze a przepis wziąłem z Wrót Małopolski, ale proszę go puścić na stronie.

(Admin) No to puszczam

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi