Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karkówka w marynacie z musztardą i miodem

Składniki:

  • 2 kg karkówki
  • 8 ziaren jałowca
  • 8 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • olej

    Marynata:

  • 8 ząbków czosnku
  • 6 łyżek musztardy
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 3 łyżki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ szklanki oleju

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Z podanych składników przygotować marynatę, zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Mięso ułożyć w żaroodpornym natłuszczonym naczyniu, obsypać, zielem angielskim, pieprzem, jałowcem i śliwkami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C. Po 20 minutach pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C i piec jeszcze około godziny.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *