Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karasie lub płocie z grilla

Składniki:

  • 1 kg sprawionych płoci lub karasi
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrej grubo mielonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy

    Marynata:

  • ½ szklanki wody
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki grubej soli morskiej
  • szczypta otartej z cytryny skórki

    Sposób przyrządzenia:
    Ryby sprawić, umyć dokładnie, ponacinać głęboko boki.. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią ryby, odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie ryby wyjąć z marynaty, odłożyć aby wyschły. Do jamy brzusznej każdej ryby włożyć gałązkę zielonej pietruszki.. Tak przygotowane ryby piec na  dobrze nagrzanym grillu po około 8 minut z każdej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *