Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karasie lub karp pieczony z grzybami

Składniki:

    • 1 kg ryby
    • 40 dkg grzybów leśnych
    • 3 jajka
    • ½ szklanki śmietany
    • ½ szklanki oleju
    • 2 łyżki mąki

    sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Ryby sprawić, dokładnie wyfiletować. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mace, usmażyć na złoty kolor. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, obsmażyć na oleju. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem ułożyć warstwę grzybów, na niej ułożyć usmażoną rybę i całość przykryć resztą grzybów. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami, zalać nią rybę i grzyby. Zapiec w piekarniku aż powierzchnia zapiekanej potrawy się lekko przyrumieni. Podawać z frytkami, ozdobić cząstkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *