Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kapusta

Czerwona kapusta w winie

Składniki: 1 czerwona kapusta 200 g rodzynek 1 szkl. czerwonego wina 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. W między czasie poszatkować kapustę a rodzynki sparzyć wrzątkiem i razem wrzucić do cebulki. Całość dokładnie wymieszać, wrzucić jeszcze…

Gulasz ziemniaczany z kapustą

Składniki: 6 ziemniaków 2 cebule 15 dag kiszonej kapusty łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 3 suszone grzyby 2 łyżki kwaśnej śmietany olej Sposób wykonania: Namoczone grzyby pokroić  na mniejsze kawałki, ziemniaki pokroić tak jak na frytki, cebulę posiekać a kapustę poszatkować. Następnie cebulę zeszklic na rozgrzanym oleju po czym dodać ziemniaki i chwile smażyć. Wówczas…

Kluski z kapusty

Składniki: 1 kg białej kapusty 2 jajka 1 szkl. mąki 10 dag oleju sól szczypta cukru szczypta gałki muszkatołowej Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem i trzymać na ogniu około 30 minut. Po tym czasie ją ostudzić a potem zemleć w maszynce. Następnie dodać do niej mąkę oraz wbić…

Kiszona kapusta z buraczkami

Składniki: 0, 5 kapusty kiszonej 2 szkl. białej fasoli 2 czerwone buraki 1 cebula olej sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę sparzyć wrzątkiem, buraki i fasolę ugotować osobno w osolonym wrzątku . Następnie ugotowane buraki pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę. Dodać poszatkowaną kapustę oraz ugotowana fasolę. Całość dokładnie wymieszać i skropić olejem. Doprawić do…