Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kantyczka

Składniki:


• 2,5 szklanki mąki,
• półtorej kostki margaryny,
• 8 jaj,
• 2 szklanki cukru pudru,
• pół szklanki maku,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2 łyżki kakao,
• 2 paczki okrągłych biszkoptów,
• dżem morelowy lub malinowy

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z pianą ubitą z białek.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej mąkę (2 łyżki). Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem.
Na wierzchu ułożyć ciasto białe. Piec w temperaturze 180°C do czasu, aż się zrumieni. Upieczone ciasto polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *