Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kanapka z filetem rybnym (Fish burger)

Składniki:

  • 15 dkg filetów z tilapii, pangi, dorsza

Mieszanka przyprawowa:

  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki ulubionych suszonych ziół
  • ½ łyżeczki mielonego chili
  • 2 łyżki oliwy

Sos:

  • 1/3 szklanki majonezu
  • 3 łyżeczki keczupu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku

Sposób przyrządzenia:
W słoiczku w2ymieszać dokładnie wszystkie składniki mieszanki przyprawowej. Uzyskaną pastą starannie natrzeć porcje ryby, odstawić na 15 minut. W międzyczasie zmiksować składniki sosu. Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim przygotowane filety. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone filety wyłożyć na papierowy ręcznik aby obsączyć je z nadmiaru oleju. Tak przyrządzone filety wkładamy do przygotowanej bulki, polewamy obficie sosem, dodajemy ulubione dodatki i ze smakiem zjadamy. Kanapki z rybąn doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno jako drugie śniadanie w szkole, pracy itd.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *