Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior na sposób marokański

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • szczypta mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • ¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki


Sposób przyrządzenia:

Kalafior oczyścić obcinając trzon i duże zielone liście. Możemy pozostawić drobne listki przy podstawie trzonu co poprawi wizualny odbiór naszego dania. Tak przygotowanego kalafiora bardzo starannie wypłukać i umieścić w rondlu zalanego wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować około 15 – 20 minut. Czas należy dobrać tak aby kalafior się nie rozgotował. W międzyczasie dokładnie wymieszać pozostałe składniki dania, wlać do małego rondla i powoli podgrzewać przez około 5 minut co sprawi że nasz dressing będzie bardzo aromatyczny. Ugotowanego kalafiora obsączyć z wody, pokroić ostrym, długim nożem na plastry o grubości około 1,5 cm. Tak przygotowane plastry ostrożnie ułożyć na półmisku, obficie polać dressingiem i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *