Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka po pekińsku

Składniki:

  1 kaczka

  12 cebulek dymek pokrojonych w słupki o długości 6 cm

  1 obrany ogórek pokrojony w słupki o długości 6 cm

Na bejce:

  5 łyżek sosu sojowego

  2 łyżki miodu

  1 łyżka mąki pszennej

  50 ml wódki żytniej

  łyżeczka octu winnego

  łyżeczka oleju

  1 drobno posiekana cebule

  3 ząbki drobno posiekanego czosnku

  2 goździki

  szczypta anyżku

  szczypta kopru włoskiego

  szczypta cynamonu

  sól, pieprz

Na sos śliwkowy:

  25 dag śliwek

  3 łyżki sosu sojowego

  50 ml sherry

  duża szczypta ostrej papryki

  duża szczypta imbiru

  duża szczypta cynamonu

  30 placuszków mandaryńskich

Sposób przyrządzenia:

Sprawioną kaczkę czyścimy, myjemy i osuszamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę i zanurzamy w niej kaczkę. Wyjmujemy i osuszamy ściereczką. Nakłuwamy widelcem.

Mieszamy wszystkie składniki bejcy i dokładnie smarujemy nią całą kaczkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.

Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC i wstawiamy kaczkę ułożoną na ruszcie ustawionym nad tacką.

Po 20 minutach zmniejszamy do temperatury 160ºC i pieczemy jeszcze godzinę, często podlewając kaczkę powstałym sosem.

Następnie podwyższamy temperaturę do 200ºC i pieczemy jeszcze około 20 minut, aż kaczka będzie miękka. W czasie pieczenia przygotowujemy placki mandaryńskie.

Wszystkie składniki sosu mieszamy i podgrzewamy około 5 minut, stale mieszając. Studzimy i przekładamy do miseczki. Po upieczeniu kaczkę odstawiamy na 5 minut, następnie zdejmujemy z niej skórkę, którą kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku.

Na takie same kawałki kroimy mięso i umieszczamy je na skórkach. Spożywamy, układając na placuszkach plasterki kaczki, słupki ogórka i dymki, z odrobiną sosu śliwkowego, zwijając je w ruloniki.

1 comment for “Kaczka po pekińsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *