Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka w mięsnej skorupce w orientalnym sosie

Składniki:

    • 10 ugotowanych na twardo jajek
    • 1 kg mieszanego mięsa mielonego
    • 5 posiekanych drobniutko ząbków czosnku
    • 1 łyżeczka tartego imbiru
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 1 jajko
    • sól, pieprz

    Sos:

    • 2 obrane, pokrojone w paski czerwone papryki
    • 1 cebula pokrojona w pół plastry
    • 3 łyżki sosu chili
    • 4 łyżki sosu pomidorowego lub keczupu
    • zielony groszek konserwowy
    • goździki, cynamon, kardamon wg smaku
    • sól, cukier
    • 2 łyżki oliwy


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso mielone wymieszać z dodatkami, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut.
    W międzyczasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać goździki, cynamon, kardamon, chwilkę smażyć mieszając, dodać cebulę, paprykę, sos chili i pomidorowy, podlać wodą, dusić na małym ogniu mieszając. Gdy składniki sosu dostatecznie zmiękną sos zagęścić mąką kukurydzianą rozmieszaną w wodzie. Dodać groszek, przyprawić.
    Przygotowane mięso mielone podzielić na 10 równych części. Ugotowane na twardo jajka obrać i każde z nich okleić dokładnie w mielonym mięsie. Smażyć w głębokim oleju aż mięsna skorupka pięknie się zezłości, obsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podawać obficie polane sosem. Doskonałym dodatkiem jest kuskus. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *