Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jagnięcina z rozmarynem w cieście filo

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 175 g liści szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki greckiego jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • 4 polędwiczki jagnięce
  • 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
  • 60 g masła
  • 8 płatków greckiego ciasta filo

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek po czym dodać liście szpinaku razem z gałką muszkatołową i smażyć jeszcze 3 minuty.
Po tym czasie przełożyć zawartość patelni do robota kuchennego, dodać jogurt oraz sól i pieprz do smaku po czym zmiksować na gładką masę.
Natomiast polędwiczki posypać rozmarynem i smażyć na rozgrzanej oliwie po 3 minuty z każdej strony.
Odstawić polędwiczki do ostygnięcia po czym naciąć je prawie do końca cztery razy.
Powstałe nacięcia wypełnić farszem szpinakowym.
Pozostały farsz rozłożyć na polędwiczkach.
Następnie płat ciasta posmarować masłem, nałożyć na niego drugi płat, który również posmarować masłem.
Ułożyć na nim polędwiczkę i zawinąć aby powstała mała paczuszka.
Układać je na blasze wysmarowanej masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *