Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jagnięcina z nutą szafranu

Składniki:
• 50 dag jagnięciny bez kości
• 3 pomidory
• szafran
• 2 gałązki szafranu
• 1 listek laurowy
• 1 pęczek natki pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki oliwy
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzanej oliwę zarumienić jagnięcinę.
    W między czasie sparzyć pomidory, obrać i pokroić na duże kawałki a czosnek pokroić w plasterki.
    Następnie mięso oprószyć solą oraz pieprzem, wówczas wrzucić czosnek, pomidory oraz połowę posiekanej natki pietruszki, szybko podsmażyć i wlać odrobinę wody oraz wrzucić listek laurowy oraz rozmaryn.
    Na koniec dodać szafran rozprowadzony w małej ilości wody.
    Wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 80 min.
    Przed podaniem posypać resztą posiekanej natki.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Anna Cichoń

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *