Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka zawijane w ciasto

Składniki:


• 1 kg jabłek (najlepiej antonówki)
• 4 szklanki mąki
• 1 paczka masła
• 1 płaska łyżeczka soli
• 1 łyżka cukru pudru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 1 szklanka kwaśnej śmietany
• 2 dag drożdży
• 0.5 szklanki mleka
• 3 jajka

Sposób przyrządzenia:
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, maczać w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Drożdże namoczyć w mleku, jak podrosną dodać mąki wsypanej do miski, wymieszać, odstawić żeby podrosło. Dodać 2 jajka, śmietanę, rozpuszczone masło, wyrobić ręką. Podsypać mąkę na stolnicę ciasto rozwałkować, kroić na kwadraty, w każdy włożyć ćwiartkę jabłka, zalepić ciasto, obtoczyć w jajku i cukrze. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, piec w dobrze nagrzanym piekarniku (około 180 C), aż będą rumiane.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *