Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka z nadzieniem z fig i migdałów

Składniki:

  • 6 jabłek
  • ½ szkl. miodu
  • 1 łyżka masła
  • ½ szkl. posiekanych fig
  • ½ szkl. posiekanych migdałów

    Sposób wykonania:
    Miód utrzeć razem z masłem po czym dolewać stopniowo 1/3 szkl. wody.
    Następnie z jabłek ściąć wierzchy i wyciąć gniazda nasienne.
    Powstałe otwory napełnić figami wymieszanymi z migdałami.
    Ułożyć jabłka w naczyniu żaroodpornym i polać je miodowym sosem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać do miękkości jabłek.
    W trakcie polewać jabłka sosem z pieczenia.
    Jabłka podawać mocno schłodzone.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Jola J

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *