Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka z miętą

Składniki:

  • 1 kg winnych jabłek
  • 1/2 kg cukru
  • kilka gałązek mięty
  • 1 cytryna

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, które skropić sokiem z cytryny.
    Gdy puszczą sok dodać do nich skórkę startą z cytryny oraz posiekane listki mięty.
    Całość wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości jabłek.
    Wówczas wsypać cukier i smażyć już bez przykrycia około 20 minut.
    Po tym czasie przełożyć dżem do wyparzanych słoików.
    Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *