Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłecznik bez jajek

 

Jest to nietypowy przepis, wg niektórych osób uważany za zabsurdalny, jednak jest bardzo prosty do zrobienia i naprawdę wychodzi.

 Składniki:

* 1 szklanka mąki tortowej

* 1 szklanka kaszy manny

* 1 szklanka cukru pudru

* łyżeczka proszku do pieczenia

* 1,5 kg startych jabłek

* ok. pół kostki margaryny

Sposób przyrządzenia:
Teraz mieszamy składniki ze sobą (mąkę, kaszę, cukier puder i proszek do pieczenia). Dzielimy powstałe "ciasto" na 3 równe części. Pierwszą część wsypujemy do tortownicy posmarowanej tłuszczem (nie zużywajmy całego tłuszczu, większość kostki maragryny przyda nam się na koniec). Następnie do tortownicy kładziemy połowę startych jabłek. Następnie drugą część ciasta. Później pozostałą połowę jabłek. Na końcu sypiemy trzecią część ciasta i na wierzch kroimy kawałki margaryny, aby suche ciasto zostało czymś "nawilżone". Ciasto pieczemy w temperaturze 170 – 180 stopni przez ok. 60 minut. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło, można polać lukrem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agata Kołacz

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *