Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Indyk z rożna

Drób najlepszy jest pieczony z rożna; dlatego kto ma w domu odpowiednie urządzenie, radzę nie żałować drzewa, bo pieczyste będzie i ładniej naokoło obrumienione i w środku więcej soczyste. Oskubanego indyka wypaproszyć wymyć czysto i nasolić trzy godziny wcześniej jak kto chce, może go naszpikować jeszcze słoniną, a podgardle indyka nadziać jednym z podanych poniżej farszów. Następnie zaszyć skórę, założyć go na rożen i piec z początku przy mniejszym, a potem przy silniejszym ogniu, smarując często masłem. Indyk potrzebuje 2-3 godzin czasu, indyczka 1 ½. Potem ułożyć na półmisku, skropić masłem, które spływało wśród pieczenia na podstawioną brytfanna, a resztę masła wlać do sosjerki. Osobno podać do wyboru zieloną sałatę i kompoty.
Na podstawie książki Marii Śleżańskiej „Co dziś na obiad” 1935 r

1 comment for “Indyk z rożna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *