Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Indyk w pomarańczach i żurawinach

Składniki:

  • 1 kg filetów z piersi z indyka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu
  • ½ szkl soku pomarańczowego
  • garść żurawin
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka miodu

Sposób wykonania:
Sos sojowy wymieszać z oliwą  oliwek, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Powstałą marynatą natrzeć mięso iw stawić do lodówki pod przykryciem na około 30 minut.
Po tym czasie piec na grillu z obu stron na złoty kolor.
W między czasie do rondelka wlać sok z pomarańczy, które podgrzać na małym ogniu, wówczas dodać miód, rozmaryn oraz żurawiny.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem.
Trzymać na małym ogniu około2 0 minut pod przykryciem.
Po tym czasie zestawić z ognia, a gdy ostygnie zmiksować na gładki sos.
Polać nim piersi z indyka przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *