Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Hinduska zupa z soczewicy

 

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 posiekana drobno cebula
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 pokrojone łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki curry mielonego
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 2 szklanki rozdrobnionego szpinaku

Sposób przyrządzenia:
w rondlu rozgrzać oliwę, dodać, cebulę, czosnek i seler naciowy, chwilę smażyć, dodać imbir, wymieszać. Do rondla dodać wywar jarzynowy, mleczko kokosowe, namoczoną wcześniej soczewicę i curry. Gotować 40 minut mieszając aby zupa nie przywarła, dodać szpinak i gotować kolejne 2 minuty, przyprawić solą. Przed podaniem można zupę zabielić. Na talerzu posypać natką pietruszki i dodać plasterek limonki.Podawać z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *