Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś w śmietanowym sosie

Składniki:

  • ½ gęsi
  • 5 dag mąki
  • 3 dag smalcu
  • 1 cebula
  • 15 dag śmietany
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • papryka słodka w proszku
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    Gęś podzielić na porcje, które oprószyć solą oraz mąką i obsmażyć na rozgrzanym smalcu.
    W trakcie wrzucić posiekaną cebulę i razem dusić do miękkości mięsa.
    Miękkie mięso wyjąć a do sosu dodać mąkę wymieszaną z wodą.
    Doprowadzić do wrzenia, dodać jeszcze koncentrat pomidorowy oraz paprykę, sól i pieprz do smaku.
    Włożyć ponownie gęś i całość podgrzać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *