Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś w czarnej polewie

Składniki:


• gęś
• 25 dag włoszczyzny
• sól
• listek laurowy
• 12 ziaren pieprzu

podlewa:
• 0,25 l octu winnego
• 2 dag mąki
• 13 g cukru
• 2 łyżki powideł śliwkowych
• 2 łyżki soku wiśniowego
• mielony pieprz
• imbir
• goździki
• cynamon

Sposób przyrządzenia:
Wypatroszoną i dokładnie oczyszczoną tuszkę gęsią podzielić na dwie części i ugotować w wywarze z jarzyn i przypraw.
Wyjąć na półmisek, podzielić na porcje i polać podlewą.
Do polewy przy uboju gęsi spuszczać krew do miseczki z octem.
Krew rozetrzeć z mąką, cukrem, dodać powidła, sok wiśniowy, zmielone i utłuczone przyprawy, rozcieńczyć rosołem, w którym gotowała się gęś (pół szklanki) i, mieszając ciągle, zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *