Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś pieczona w kapuście

Składniki:

  • 1 sprawiona gęś
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebula
  • 2 łyżeczki kminku
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Z gęsi odciąć skrzydła oraz szyję po czym natrzeć ją utłuczonym kminkiem oraz solą.
    Przełożyć do brytfanny i wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i upiec.
    W trakcie pieczenia co jakiś czas nakłuć skórkę widelcem aby tłuszcz mógł wypłynąć.
    Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby mięso się zarumieniło.
    W między czasie na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę po czym dodać kapustę i dusić kilka minut.
    Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
    Gotową gęś podzielić na porcje.
    Połowę kapusty ułożyć w brytfannie, ułożyć na niej gęś i przykryć pozostałą kapustą.
    Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *