Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś faszerowana

Składniki:

  • 1 gęś
  • 2 cytryny
  • 10 dag oleju
  • 5 dag marchwi
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 goździków
  • tymianek
  • posiekana natką pietruszki
  • sól

    Nadzienie:

  • 4 filiżanki grzanek
  • 1 kg jabłek
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag masła
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Gęś skropić sokiem z cytryny po czym obłożyć ją plasterkami marchwi, czosnkiem, natką pietruszki, goździkami oraz tymiankiem.,
      Polać całość olejem i odstawić na 24 godziny.
      Następnego dnia obrane jabłka pokroić w ósemki i wymieszać z namoczonymi rodzynkami.
      Dodać jeszcze grzanki, masło oraz tymianek.
      Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
      Powstałym nadzieniem nafaszerować gęś i spiąć szpilkami.
      Przełożyć na brytfanny,.
      Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec aż się zarumieni.

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *