Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś duszona w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1,5 kg młodej gęsi
  • 6 ziemniaków obranych, pokrojonych na ćwiartki
  • 3 cebule, obrane, grubo pokrojone
  • 3 pomidory, obrane ze skóry pokrojone w kostkę
  • 2 szklanki bulionu mięsnego
  • 1 szklanka śmietany kremowej
  • olej

    Sposób przyrządzenia:
    Umytą i osuszoną tuszkę gęsi podzielić na porcje, przyprawić, obrumienić na części oleju. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać ziemniaki i cebulę, smażyć mieszając 5 minut. W odpowiednio naczyniu żaroodpornym ułożyć porcje mięsa, dodać cebulę i ziemniaki, pomidory oraz bulion mięsny. Dusić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 30 minut. Gdy składniki zmiękną dodać śmietanę i dusić jeszcze 5 minut. Przed podaniem obsypać zieleniną

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *