Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gyros z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym

Składniki:


  • 2-3 piersi z kurczaka
  • 4-5 ziemniaków

Sos:

  • 1 serek homogenizowany naturalny,
  • 1 średni ogórek świeży,
  • łyżka majonezu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • koperek
  • sól

Produkty Kamis:

  • Pieprz czarny mielony
  • Gyros
  • Przyprawa do dań z ziemniaków lub mieszanka następujących ziół:
  • bazylia
  • oregano
  • papryka słodka i ostra
  • suszony czosnek
  • Warzywko

Sposób przygotowania:
Ziemniaki w skórkach podgotować ok. 20 min bez soli. Ostudzić i pokroić w cząstki / nie obierać ze skórki/. Wrzucić na patelnię i smażyć. Na koniec posypać sporą ilością przyprawy. Można użyć gotowej Przyprawy do dań z ziemniaków lub samodzielnie zrobić mieszankę. Proporcje: Bazylia, Oregano, Czosnek, Papryka słodka, Warzywko – po ok . ½ łyżeczki, Papryka ostra – ok. ¼ łyżeczki. Oczywiście można robić tę mieszankę z dowolnych proporcji, jak kto lubi, w każdym razie warto zrobić więcej i mieć na przyszłość.
Piersi kurczaka pokroić w paski i podsmażyć. 2 łyżeczki przyprawy Gyros wymieszać z ½ szklanki ciepłej wody. Wlać do kurczaka i smażyć do wyparowania płynu.
Ogórek zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć. Wymieszać z serkiem, majonezem, śmietaną i koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i suszonym czosnkiem /jeżeli ktoś lubi to można dać świeży/ – do smaku. Wstawić na 15 minut do lodówki. Podawać z warzywami.
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Edutka

1 comment for “Gyros z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *