Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz z pomidorami i cebulą

 

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 kg pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki cukru
  • Papryka mielona
  • 1/8 l wytrawnego czerwonego wina
  • ¾ l bulionu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • tymianek

 

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w kostkę , którą obsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać posiekaną cebulę a potem pokrojone pomidory.
    Całość wymieszać i chwilę smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz cukrem,.
    Następnie wlać bulion oraz wino i nie przerywając mieszania doprowadzić do wrzenia.
    Pozostawić na małym ogniu pod przykryciem na około 75 minut.
    Przed podaniem udekorować pomidorkami i tymiankiem.

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *