Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz z karkówki w piwie i miodzie

Składniki:

    • 2 plastry 1,5 cm karkówki
    • 1/2 l piwa
    • 4 łyżki oleju
    • łyżeczka miodu
    • 2 ząbki czosnku
    • kukurydza z puszki
    • groszek z puszki
    • sól
    • 1 cebula
    • puszka pomidorów (mała)
    • 1 czerwona papryka
    • pieprz
    • bazylia
    • oregano
    • słodka papryka (lub inne zioła wedle uznania)


Sposób przygotowania:
Plastry karkówki pokroić na niezbyt duże kawałki. Podgrzać piwo z miodem tak, aby miód się rozpuścił. Zalewę należy ostudzić .Ostudzoną 2/3 częścią marynaty zalać mięso i pozostawić na 1/2 do 1 godz. Kawałki karkówki wyjąć z marynaty i wrzucić na rozgrzaną patelnię do wcześniej podsmażonej cebuli i pokrojonej na małe paseczki papryki (cebulę można pokroić wedle uznania w piórka lub kostkę), dorzucić zmiksowane pomidory oraz odsączoną kukurydzę i groszek, a także drobno posiekany czosnek. Dusić pod przykryciem do miękkości , podlewając od czasu do czasu pozostałą marynatą. Podawać najlepiej z ryżem lub ziemniakami jak również z pieczywem.
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Julianna Staszyńska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *