Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz z flaków wołowych Janka

Składniki:

  • 1 kg flaczków
  • 100 g tłuszczu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • kminek
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 listki selera
  • 2 zielone papryki
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Flaki dokładnie wypłukać po czym gotować około 30 minut.
Po tym czasie ponownie wyplukać i pokroić na paski.
Następnie na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę po czym dodać do niej posiekany czosnek, pastę pomidorową, paprykę w proszku, tymianek oraz kminek.
Całość dokładnie wymieszać, trzymając jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
Następnie dodać flaki i zalać wodą.
Doprawić jeszcze solą i trzymać na ogniu około 3 godzin.
Po tym czasie doda mąkę wymieszaną z odrobiną  wody oraz wrzucić posiekane liście  selera, pokrojone papryki praz pomidory.
Całość wymieszać i gotować ostanie 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *