Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz wieprzowy z czerwonym winem i śliwkami

Składniki:


• 0,5 kg wieprzowiny
• wino czerwone, najlepiej półwytrawne – ok. 1/3 butelki
• 1 średni pomidor
• 1 średnia papryka czerwona
• 1 duża cebula
• mała paczka suszonych śliwek bez pestek
• olej do smażenia
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pokrojone w kostkę mięso obsmażyć na oleju, na silnym ogniu, dodać cebulę pokrojoną w dość grube ćwierć-plasterki lub w grubą kostkę, paprykę i pomidor pokrojone w grubą kostkę. Zmniejszyć ogień, dodać czerwone wino, śliwki suszone, przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W miarę potrzeby można w trakcie duszenia podlać jeszcze nieco winem lub wodą.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *