Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzyby marynowane

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych lub pieczarek
  • 3 dkg soli

Marynata:

  • 1 l wody
  • 5 dkg soli
  • 7 dkg cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 marchewka
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 gałązka koperku
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała cebula

Alternatywnie:

  • 1 litr octu 3% winnego z białego wina
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru


Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę. Cebulę obrać, pokroić w plastry, podobnie marchew. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać składniki marynaty, gotować powoli przez 5 minut. Grzyby starannie przebrać, dokładnie oczyścić, umyć. W odpowiednio dużym garnku doprowadzić do wrzenia wodę, posolić (3 dkg soli na 1 kg grzybów) gotować powoli przez około 10 – 15 minut. Odcedzić, przepłukać na sicie wrzątkiem. Tak przygotowane grzyby przełożyć do wyparzonych słojów, zalać marynatą, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 minut. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Uwaga: proporcje na marynatę zależą od preferencji wykonawcy zwłaszcza jeżeli chodzi o ilość cukru i octu. Na Podlasiu na dno każdego słoja wkładany jest ząbek czosnku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *