Grzybowa zupa na wigilię
Grzybowa zupa na wigilię0 out of 5 based on 0 voters.
Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: przepisy świąteczne. Dziś przepis na grzybową wigilijną zupę. Lista zakupów: suszone grzyby, włoszczyzna, śmietana, cebula.
Składniki:
- 30 dag suszonych grzybów
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 5 łyżek śmietany 18%
- 1 cebula
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Grzyby zalać ciepłą wodą.Odstawić na całą noc, aby namokły.Następnego dnia obrać włoszczyznę i pokroić ją na mniejsze kawałki.Wrzucić ją do garnka.Dodać masło oraz opalaną na ogniu cebule.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas powstały wywar przecedzić.Dodać do niego grzyby razem z wodą w której się moczyły.Gotować około 20 minut.Po tym czasie dodać śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa Grzybowa
- Opublikowano: niedziela, 06, grudzień 2020 21:31
- Monia