Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowany karczek Olgi

I kolejny przepis na potrawę z grilla. Tym razem karczek w roli głównej. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: karczku, oliwy z oliwek, majeranku, musztardy i ketchupu. 
 

Składniki:

  • 1 kg karczku
  • ½  szkl oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej majeranek, tymianek, słodką i ostrą paprykę.
    Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dodać jeszcze musztardę oraz ketchup.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą natrzeć mięso.
    Wstawić go do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć z lodówki i kłaść na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować na złoto z obu stron.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *