Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowana pierś z kurczaka Basi

Tym razem przepis na grillowaną pierś z kurczaka pomysłu Basi. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: filetu z kurczaka, jogurtu naturalnego, czosnku i tymianku. 
 

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól 
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Do miseczki przełożyć jogurt naturalny.
    Dodać do niego sok z cytryny, tymianek, curry i słodką paprykę.
    Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić na około 3 godziny.
    Po tym czasie kłaść na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *