Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry pychotka

 

Składniki:

  • czekolada mleczna
  • drobne owoce (jagody, maliny, jeżyny, truskawki itp.)

Bita śmietana:

  • 2 szklanki śmietany kremowej
  • 1 łyżka cukru pudru

Gofry:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • gazowanej

Sposób przyrządzenia:
Gofry
Przesiać mąkę, odmierzyć. Dodać proszku do pieczenia, sol i cukier, przesiać. W drugim naczyniu wymieszać resztę składników i dodać przesiana mieszankę maki, soli i cukru. Dokładnie wymieszać. Piec w gofrownicy na złoty kolor. Ułożyć na kratownicy ( np półka z lodówki) aby wystygły.

Bita śmietana
Śmietanę mocno schłodzić w lodówce. Miskę w której będzie ubijana śmietana zmrozić w zamrażalniku, wlać śmietanę, dodać łyżkę cukru pudru, ubijać do momentu aż śmietana „stanie”.

Finał
Na gofry nakładamy bitą śmietanę, posypujemy startą na tarce czekoladą i dokładamy umyte i dokładnie wysuszone owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *