Gęś pieczona z migdałami
Gęś pieczona z migdałami4.38 out of 5 based on 240 voters.
Składniki:
- 1 gęś
- 10 dag migdałów
- 1 szkl. nalewki na śliwkach
- 5 łyżek przecieru śliwkowego
- gęsi smalec
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
-
Z gęsi odciąć szyję i skrzydła po czym natrzeć na wierzchu i w środku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Następnie naszpikować migdałami.
Przełożyć do brytfanny, polać stopionym smalcem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec do miękkości.
Gdy gęś się zarumieni pola ć ją przecierem śliwkowym wymieszanym z nalewką.
- Szczegóły
- Kategoria: Gęś
- Opublikowano: piątek, 29, październik 2010 10:44
- Bogusław Paterek
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany