Gąska pieczona z kiszoną kapustą
Gąska pieczona z kiszoną kapustą 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 1 gęś
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 1 łyżeczki kminku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Ze sprawionej gęsi odciąć skrzydła po czym natrze ją solą oraz kminkiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem co jakiś czas nakłuwając.
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby skóra ładnie się zarumieniła.
Następnie na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać do niej kapustę i dusić kilkanaście minut po czym doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Natomiast gęś podzielić na porcję.
Połowę kapusty przełożyć do formy, ułożyć na niej gęś i przykryć pozostałą kapustą.
Zapiekać pod przykryciem około 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Szczegóły
- Kategoria: Gęś
- Opublikowano: środa, 21, listopad 2012 09:11
- Tomek
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany