Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Frykas z królika z grzybami

Składniki:

  • 4 udka z królika (lub inne części tuszki)
  • 25 dkg szalotki
  • 1 marchewka
  • 1 nieduży korzeń selera
  • 5 gałązek naci pietruszki
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 25 dkg małych, twardych grzybów
  • 2 żółtka jaj
  • ½ szklanki śmietany
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skrobia kukurydziana


Sposób przyrządzenia:

Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Warzywa obrać. Cebulki obrać, pokroić, jedną pozostawić w całości i ją przyrumienić na ogniu. W dużym rondlu rozgrzać masło, obrumienić na nim mięso, dodać pokrojoną cebulę, smażyć 3 minuty. Do rondla dodać warzywa, liść laurowy, Soł i pieprz. Wlać wino i ½ szklanka wody, doprowadzić do wrzenia, przykryć, powoli gotować 60 minut. Pietruszkę, marchewkę, selera, tymianek, cała cebulę i czosnek usunąć z rondla. Grzyby oczyścić, dodać do duszącego się mięsa, gotować jeszcze 15 minut. Zmiksować żółtka, śmietanę, sok z cytryny, gałkę muszkatołową i 1 łyżkę skrobi kukurydzianej. Dodać do rondla, wymieszać, skorygować smak solą i pieprzem, chwilę podgrzewać i podawać. Jako dodatek podajemy makaron, ziemniaki, buraczki itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *