Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Flądra w jarzynach

Składniki:

  • 40 dag filetów z flądry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po 10 dag porów i marchewki
  • 200 ml rosołu
  • 8 dag makaronu wstążki
  • 10 dag selera naciowego
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka koperku

Produkty Kamis:

  • szczypta papryki ostrej Kamis
  • szczypta czosnku Kamis do smaku
  • 1,5 łyżki musztardy Kamis

Sposób przygotowania:
Opłukać filety, pokroić na 4 duże kawałki, skropić sokiem z cytryny i posolić, przykryć i odstawić do lodówki. Pory oraz marchewkę pokroić w plasterki, zagotować rosół. Do wrzątku włożyć warzywa, gotować 5 minut, osączyć, wywar zachować. Jarzyny ułożyć na ogrzanym półmisku. Ugotować makaron, osączyć. Wymieszać z masłem i posiekanym selerem naciowym. Rosół zagotować z mlekiem, dodać łyżkę musztardy, zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z 3 łyżkami wody. Przyprawić. Do sosu włożyć rybę i na wolnym ogniu gotować 8 minut. Rybę wyjąć, ułożyć na jarzynach. Sos przyprawić, polać rybę, podawać z makaronem.
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Hanna Grycz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *