Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Flądra pod pierzynką

Składniki:

  • 4 flądry (po 30 dag każda),
  • 10 dag chudego wędzonego boczku,
  • 7 dag masła,
  • 7 dag tartej bułki,
  • skórka starta z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:
Flądry wypatroszyć, odciąć łby, umyć i osuszyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na połowie masła, dodać tartą bułkę i skórkę z cytryny. Przestudzić, dodać posiekaną natkę pietruszki. Flądry posolić i popieprzyć, włożyć do posmarowanej oliwą brytfanki. Na każdą rybę nałożyć masę z tartej bułki i mocno ją przycisnąć. Dodać resztę masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni C. Piec 20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *