Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Flaczki z kalmarów

Skład:

  • kalmary mrożone 2 opakowania
    dwie marchewki
    pietruszka
    dwie średnie cebulki
    1litr wywaru
    sól, pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa cała
  • słodka papryka

Sposób wykonania:

  1. Kalmary moczymy w słonej wodzie następnie kroimy w cienkie paski. Do wywaru wrzucamy pokrojone warzywa pietruszkę radze zetrzeć na średnim tarle. Pokrojone kalmary wrzucamy na lekko osolony wrzątek na ok 15 min. W celu pozbycia się przykrego zapachu. Odcedzone kalmary łączymy z wywarem doprawimy solą pieprzem majerankiem i świeżo startą gałką gotujemy ko. 45 min. Na koniec robimy zasmażkę najlepiej na maśle/masło pokrojona cebulka 3 łyżki mąki. Dodajemy do wywaru i wsypujemy paprykę dla ładniejszego koloru. Pamiętaj żeby zasmażka się zagotowała.

     

     

     

3 comments for “Flaczki z kalmarów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *