Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z żabnicy duszone w winie

Składniki:

  • 2 kg filetów z żabnicy
  • 10 dkg boczku pokrojonego w kostkę
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 obrane, pokrojone w kostkę pomidory
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina

Sposób przyrządzenia:
W rondlu o grubym dnie podsmażyć boczek, a gdy ten się przrumieni dodać czosnek, smażyć 2 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć boczek i czosnek na tależ, odstawić. Do rondla dodać porcje ryby, obrumienić z obydwu stron, przyprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory, boczek i czosnek, bazylię, całość podlać winem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Ostrożnie wyłożyć na półmisek i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *