Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety rybne z brokułami Weroniki P

Składniki:

  • 75 dag dowolnych filetów rybnych
  • masło
  • 1 cebula
  • 15 dag marchewki
  • 30 dag brokułów
  • 25 dag ziemniaków
  • ½ l wywaru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/8 l wytrawnego białego wina
  • 200 ml śmietany
  • sok z cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:

  1. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle w dużym garnku po czym dodać tartą na tarce marchewkę.
    Następnie dodać brokuły pokrojone na małe kawałki, wymieszać i przez chwile razem dusić, wówczas dodać obrane ziemniaki pokrojone w małą kostkę.
    Zalać całość wywarem i doprowadzić do zagotowania.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
    Wlać jeszcze śmietanę oraz białe wino, wymieszać pozostawić na ogniu na około 15 min.
    W między czasie filety rybne pokroić w kostkę, którą skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
    Wrzucić rybę do warzyw i gotować ostatnie 6 – 8 minut.
    Pod koniec duszenia dodać posiekany koperek.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *