Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety rybne duszone w winie

 Skład:

  • 50dkg filetów
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (może być domowe porzeczkowe)
  • szczypta cynamonu
  • goździki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • smalec do smażenia

Sposób wykonania:

Zamrożone filety usmażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem.

Wlać do rondla wino, dodać goździki i szczyptę cynamonu, oliwę, cukier i  pokrojoną

w plasterki, obraną ze skóry cytrynę. Zagotować. Do wrzątku włożyć usmażone filety.

Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 10-15 minut. Wyłożyć na półmisek, ozdobić.

Podawać z dodatkiem smażonych grzanek z bułki lub frytek i z zieloną sałatą. 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *