Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety cielęce duszone.

Składniki:

  • 80 dag filetów
  • bułka tarta
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki oliwy
  • 1 mała cebula
  • nać pietruszki
  • 2 jajka
  • kieliszek wytrawnego białego wina
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Filety rozbić, posolić, obtoczyć w jajku i w tartej bułce. Obsmażyć na gorącej oliwie. Gdy nabiorą złotawego koloru, przełożyć je do garnka, a w reszcie oliwy dusić posiekaną cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Wlać do garnka, w którym ułożono filety, postawić na ogniu, dolać wino. Gdy sos wyparuje, dolać dużą łyżkę rosołu lub letniej wody i jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 min., aż mięso będzie miękkie.
Podawać z ziemniakami z wody (najlepiej będzie smakować z młodymi
)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *