Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z łososia z sosem z owoców tropikalnych

Składniki:

  • 1 kg filetów z łososia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sezamu
  • sól, pieprz
  • olej i masło do smażenia

    Sos:

  • 4 łyżki pokrojonych w kostkę owoców (mango, nektarynka, pomarańcza, awokado…)
  • 4 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, mielone chili do smaku


    Sposób przyrządzenia
    :
    Ryby dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, podzielić na porcje, odstawić na 15 minut. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami, dodać owoce. Mąki wymieszać z ziarnami sezamu. W tak przygotowanej panierce obtoczyć dokładnie porcje ryby. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, smażyć na nim łososia, obracając je uważając, aby się zbyt mocno nie zarumieniły. Wyłożyć ryby na półmisek, udekorować cytryną i zieleniną, podawać z sosem.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monika Dobrosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *