Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z soli pod pietruszkowo cebulową pierzynką

Składniki:

  • 4 filety z soli
  • 5 dkg mąki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki olej


Farsz (pierzynka):

  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka


Sposób przyrządzenia:

Przygotować farsz. W rondlu rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulkę, smażyć 5 minut mieszając, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody. Pikantnie przyprawić.
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane porcje ryby obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i masło, smażyć na nim filety po około 3 minuty z każdej strony. Wyłożyć na talerze na każdej porcji rozsmarować cienko farsz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *