Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z morszczuka w sosie cebulowym

Składniki:

  • 60 dag filetów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka jasnego miodu
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 szkl mleka
  • 1 kostka bulionu
  • 1 cytryna
  • kilka listków szałwii
  • gałązka koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Filety natrzeć pieprzem po czym zalać je mlekiem.
Następnie na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka, doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym dodać miód.
Dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu przez kilka minut.
Wówczas wlać jeszcze śmietanę, wino oraz ocet balsamiczny.
Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Rybę natomiast gotować mleku z dodatkiem kostki rosołowej około 10 minut.
Po tym czasie przełożyć do rondla z sosem i trzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny oraz ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *