Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z krokodyla w sosie curry*

*Cykl – przepisy mistrzów.

Składniki:

  • Smażony krokodyl (100 g):
  • Filet z krokodyla – 500 g
  • Białko – 1 szt. 25 g
  • Mąka ziemniaczana lub kukurydziana – 20 g
  • Olej – 200 g
  • Przyprawy: sól, biały pieprz
  • Ryż jaśminowy – 120 g lub
  • Bakłażan grilowany – 50 g
  • Owoc mango – 30 g
  • Sos z pasty curry (50 g):
  • Pasta curry – 50 g
  • Oliwa z oliwek – 50 g
  • Mleko kokosowe – 50 g
  • Trawa cytrynowa – 25 g
  • Papryka b/s – 50 g
  • Bakłażan – 30 g
  • Świeża kolendra

Sposób przyrządzenia:
Smażony krokodyl:
Krokodyla pokroić w długie i szerokie paski, doprawić przyprawami, wymieszać w białku i mące. Smażyć w głębokim tłuszczu w temp. 180 st. C – bardzo krótko tak, by nie stwardniało.
Sos z pasty curry:
Pastę podsmażyć na oliwce , dodać mleko kokosowe, trawę kokosową, zgrilowanego bakłażana. Całość podgotować, przyprawić świeżą kolendrą.
Na postumencie z ryżu i mango ułożyć smażonego krokodyla, grilowanego bakłażana i polać sosem. Dekoracja: liście palmy zgrilowanego owocu mango i limonki, papryczka chili.

Autor: David Selex

1 comment for “Filet z krokodyla w sosie curry*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *